Ігор Коліушко: Адміністративно-територіальна реформа зменшить кількість районів в Україні у 4 рази | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Ігор Коліушко: Адміністративно-територіальна реформа зменшить кількість районів в Україні у 4 рази

KoliushkoВ Україні впроваджують адміністративно-територіальну реформу. Після децентралізації місцеві громади матимуть більше повноважень, кількість районів зменшиться у чотири рази. А от змін в обласному управлінні не буде.

Про це на прес-конференції повідомив голова правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко.

Голова правління Центру політико-правових реформ зазначив, мета влади – це дати місцевому самоврядуванню більше повноважень та фінансів, але для цього потрібно провести адміністративно-територіальну реформу.

«Сьогодні в Україні 11,5 тис. суб’єктів місцевого самоврядування і 10 278 – це сільські ради. Фактично більшість сільських рад має населення не більше 500 мешканців. Така адміністративно-територіальна одиниця не може прийняти більшість тих адміністративних повноважень, які ми хочемо передати», – зазначив Ігор Коліушко.

Він розповів, що громадам хочуть передати повноваження щодо розробки генерального плану розвитку їх місцевості, розпорядження землею, будівництва, благоустрою територій, житлово-комунальних послуг, місцевих доріг, комунального транспорту, початкової освіти дітей, охорони здоров’я первинного рівня, організації догляду за інвалідами та пристарілими, інфраструктури культурного і спортивного розвитку, пожежної та громадської безпеки громадян.

«Зрозуміло, що у громадах по 500 мешканців виконання усіх цих повноважень просто не є можливим, тому й має відбутися адміністративно-територіальна реформа – замість 11,5 тис. суб’єктів місцевого самоврядування в Україні має бути 1400», – розповів голова правління Центру політико-правових реформ.

Під час реформи також планується укрупнити 490 районів. Зараз точаться суперечки, скільки їх точно повинно бути. За проектом народного депутата України Юрія Ганущака їх буде 100, а за проектом Ігоря Коліушка – 126.

«Головна розбіжність у наших підходах щодо реформування районів полягає в тому, що Ганущак бере за основу функцію надання медичної допомоги. За розрахунками, щоб лікарня була ефективною, вона повинна обслуговувати 150-200 тис. мешканців. На мою думку, це абсолютно правильно. Однак я також враховую іншу вимогу. У районі повинна бути розташована адміністрація, що має наглядати за законністю діяльності органів місцевого самоврядування. Щоб таку функцію виконувати ефективно, райони не повинні бути надто великими», – розповів Ігор Коліушко.

Він зазначив, що громади не повинні бути утворені шляхом механічного об’єднання. Села мають групуватися довкола центрів економічного зростання. Тому чисельність населення у громадах буде різною. Однак всі вони зможуть виконувати свої повноваження.

«При підготовці цієї реформи потрібно також звертати увагу на доступність послуг для населення. Має бути можливість забезпечити вчасний приїзд «швидкої допомоги», комфортний доїзд дітей до школи», – зазначив експерт.

У кожному селі буде посадова особа, яка представлятиме інтереси односельчан. У менших селах цю роботу людина виконуватиме на громадських засадах, у більших – передбачається окрема посада.

Ігор Коліушко зазначив, що наступного тижня віце-прем’єр-міністр з регіональної політики, будівництва та житлово-комунального господарства України Володимир Гройсман внесе на розгляд Верховної ради концепцію децентралізації, яка дасть змогу підготувати законопроекти для впровадження адміністративно-територіальної реформи.

«Разом із концепцію планується передати на розгляд Верховної Ради два законопроекти – про об’єднання громад і їх муніципальне співробітництво, що створюють умови для реалізації елементів реформи за ініціативою сільських рад. Світовий досвід показує, що впровадження добровільного об’єднання ніколи не є успішним, але якщо в Україні хоч десяток громад об’єднаються за власним бажанням, це теж буде корисно. На етап добровільності відведено один рік», – розповів Ігор Коліушко.

Після реалізації цієї частини проекту планується прийняття державного рішення про новий адміністративно-територіальний поділ. Наступні місцеві вибори восени 2015 року мають бути проведені на основі нового поділу.



Оставить комментарий




Інші матеріали

Міністру – все на чистоту
Міністру – все на чистоту

Ось так, прямо в очі сказала Міністру юстиції Павлу Петренко все , [Читати далі]

Представлено результати громадського моніторингу
Представлено результати громадського моніторингу

Київ, Україна (15 березня 2016 року). Майже 85% користувачів [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD