Підсумки засідання круглого столу «Адміністративні послуги в Державній міграційній службі – погляд громадськості» | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Підсумки засідання круглого столу «Адміністративні послуги в Державній міграційній службі – погляд громадськості»

8pasport29 липня 2014 року в приміщенні Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини відбувся круглий стіл на тему: «Адміністративні послуги в Державній міграційній службі – погляд громадськості».

У заході взяли участь: Тетяна Нікітіна, заступник Голови ДМС; Сергій Гунько, начальник відділу інформаційного супроводження та зв’язків з громадськістю і засобами масової інформації ДМС; Ірина Кушнір, Представник Уповноваженого з прав людини; Володимир Батчаєв, регіональний координатор зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого у Черкаській області, член Асоціації УМДПЛ; Вадим Пивоваров, виконавчий директор Асоціації УМДПЛ; Віктор Тимощук, експерт Центру політико-правових реформ. Також до обговорення долучилися активісти, представники громадських організацій та ініціатив. Круглий стіл відвідав також представник ДП «Документ».

Протягом майже трьох годин  учасники круглого столу активно обговорювали існуючу схему обслуговування громадян в Державній міграційній службі на основі представлених результатів всеукраїнської кампанії громадського моніторингу якості надання адміністративних послуг в даній службі, яку провела Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ). Також піднімалися питання щодо ролі державного підприємства «Документ», стратегічних напрямків реформ у сфері надання адміністративних послуг і проблеми отримання тимчасового посвідчення особи вимушеними переселенцями з окупованих територій.

Засідання відкрила Ірина Кушнір, наголошуючи, що ДМС – це один із головних органів державної виконавчої влади, оскільки дієздатна людина в країні починається з паспортного документу. Тому процедура надання адміністративної послуги має бути бездоганною.

Володимир Батчаєв презентуючи результати моніторингової кампанії, зазначив, що проведений громадський моніторинг продемонстрував недостатню готовність територіальних органів і підрозділів міграційної служби до виконання однієї з головних своїх  функцій – якісному наданню громадянам адміністративних послуг.

На критику в бік ДП «Документ» Сергій Гунько висловився так: «Якщо раніше для того, щоб не стояти в черзі, людина йшла в туристичну фірму, де в неї брали гроші в залежності від платоспроможності і бажання швидко оформити документи, а потім із чорного входу її заводили до підрозділів міграційної служби, то сьогодні в нас ця корупція легалізована і є прозорою. Кошти з ДП «Документ» нікому в кишеню не йдуть, адже його рахунки є підконтрольними державі. На наш погляд, це цивілізований шлях і таким шляхом йдуть інші країни».

Віктор Тимощук розповів про проблеми правового регулювання та стратегічні напрями реформи сфери адміністративних послуг. На його думку, варто починати від загального спрощення кількості таких послуг шляхом їх часткової передачі від відповідальності органів виконавчої влади до органів місцевого самоврядування. Наступним кроком має бути наведення порядку в оплаті. Експерт нагадав, що уряд зробив важливий крок, встановивши надання базових адміністративних послуг центрами надання адміністративних послуг (ЦНАП). Та це рішення, на жаль, саботується ДМС, через що даний орган став найгіршим серед тих, що заходять в ЦНАП. Говорячи про реєстрацію місця проживання, Віктор Тимощук висловив думу, що Україна нічого не втратить, якщо перейде на повідомний принцип замість існуючого дозвільного.

Представник ДП «Документ», Вадим Гунько, розповів, що створення «Документу» і «Паспортного сервісу» зумовлено попитом і великою чергою бажаючих отримати адміністративні послуги. За його словами, Державна міграційна служба не готова прийняти заявленої кількості людей. Також він сказав, що в умовах війни ні про яку вартість паспорту в 170 гривень не може йти мови, адже державі не вистачає грошей. До того ж, паспорт разом із послугами зазначених підприємств коштує дешевше, ніж в Європі та Грузії.

Ірина Кушнір нагадала, що ДП «Документ» не надав відповідь на публічний запит щодо собівартості виготовлення закордонного паспорту. Із її власної історії відвідування органу ДМС стало зрозуміло, що працівники ДП «Документ» свідомо «зливаються» з працівниками міграційної служби, щоб нав’язати свої послуги.

Разом із присутніми громадськими активістами за круглим столом обговорювали проблему отримання тимчасового посвідчення особи для людей із Автономної Республіки Крим, Луганської та Донецької області. Опинившись без документів, вони не можуть скористатися іншими соціальними послугами. Тетяна Нікітіна відповіла, що в ДМС обліки ведуться на паперових носіях, а тому неможливо ніяк ідентифікувати особу. Відповідно до процедури це робиться лише за наявністю попереднього документу. Тому, на жаль, поки жодним чином не можна вирішити питання із отриманням документів для вимушених переселенців із окупованих територій.

Позитивним моментом у засіданні круглого столу була обіцянка з боку представників ДМС відреагувати на зауваження, зазначені у звіті моніторингової кампанії, а також на подальшу співпрацю з громадськістю.

Повний відеозапис круглого столу доступний на каналі Омбудсмана в YouTube:

http://umdpl.info/2014/07/pidsumky-zasidannya-kruhloho-stolu-administratyvni-posluhy-v-derzhavnij-mihratsijnij-sluzhbi-pohlyad-hromadskosti/



Оставить комментарий




Інші матеріали

Міністру – все на чистоту
Міністру – все на чистоту

Ось так, прямо в очі сказала Міністру юстиції Павлу Петренко все , [Читати далі]

Представлено результати громадського моніторингу
Представлено результати громадського моніторингу

Київ, Україна (15 березня 2016 року). Майже 85% користувачів [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD