По програмі “Бібліоміст” пройшли навчання по е-врядуванню більше 100 учасників | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

По програмі “Бібліоміст” пройшли навчання по е-врядуванню більше 100 учасників

2380В липні 2013 року в Регіональному тренінговому центрі Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся заключний цикл тренінгів “Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування” за проектом програми “Бібліоміст” для бібліотекарів та громадських організацій Харкова.

Метою проекту “Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування” є залучення населення до вивчення та використання е-послуг й інструментів е-урядування на базі сучасно обладнаних публічних бібліотек. Ініціатор проекту – програма “Бібліоміст”. Проект виконується за фінансової підтримки IREX. Виконавець проекту – харківський Фонд місцевої демократії і Харківська обласна універсальна наукова бібліотека. Тренери: Президент ФМД О.С.Мірошник, провідний редактор РІЦ “Харківщина” ХОУНБ Н.І.Грайворонська.
В останніх тренінгах брали участь викладачі харківських університетів, менеджери, представники громадських місцевих організацій: „Энергия мира”, Молодіжної асоціації студентів-медиків України, “Асоціації приватних роботодавців”, “Гражданская позиція”, „Поступ”, Харківського центру волонтерів, Альянсу “Майдан”, читачі Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки.
Учасники з зацікавленням прослухали міні-лекції з розвитку е-урядування в Україні та ознайомились з досвідом роботи інших країн; приймали активну участь в “рольових іграх”, обговоренні проблемних питань, практичних заняттях з отримання навиків роботи з такими е-послугами, як е-законодавство, е-освіта, е-банк, е-зайнятість, е-транспорт та ін. Особлива увага була приділена сайтам Харківської обласної і місцевої адміністрацій. Слухачі отримали практичні навики з написання листа до міського голови, електронного спілкування з народними депутатами, ознайомились з роботою Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).
За п’ять місяців роботи проекту “Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування”, навчання в тренінговому центрі пройшли співробітники шістдесяти бібліотек з дванадцяти районів Харківської області та шістнадцяти бібліотек м. Харкова. Крім бібліотечних працівників, тренінги було проведено для соціально незахищених груп населення, читачів Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки та представників громадських організацій м. Харкова. Усі отримали навики з користування адміністративними е-послугами національного, регіонального та місцевого рівнів, такими як пошук роботи через Інтернет, резервування та придбання проїзних пасажирських квитків на залізничний транспорт, електронне оформлення заяви на вступ до вищих навчальних закладів.
Бібліотекарі-учасники тренінгів отримали знання щодо змісту і практичних інструментів е-урядування, е-демократії, е-послуг і тепер зможуть самі навчати відвідувачів своїх бібліотек, брати участь у прийнятті рішень місцевої влади, отримувати необхідні адміністративні послуги у новому форматі, ефективно спілкуватися з урядовими структурами.
В рамках проекту в тренінговому центрі бібліотеки відбувся круглий стіл „Публічні бібліотеки – мости до е-урядування”. В засіданні взяли участь Кузнєцов Д.П. – директор Департаменту культури і туризму ХОДА, Щетинін В.П. – регіональний представник програми “Бібліоміст” в Харківській області, Мірошник О.С. – президент харківського Фонду Місцевої Демократії, Шостко Н.І. – директор Харківської обласної універсальної наукової бібліотеки, тренер центру Грайворонська Н.І. – провідний редактор РІЦ “Харківщина” ХОУНБ та бібліотечні працівниками міста і області.
Під час зустрічі В.Щетинін зазначив: “За підсумками 5 раундів конкурсу «Організація нових бібліотечних послуг на основі безкоштовного доступу до Інтернету» Харківська область займає лідируючі позиції за всіма показниками: кількістю отриманих комп’ютерів, цей показник перевищує 400; кількістю бібліотек переможців – 117. Переможцями стали 23 ЦБС та бібліотеки 2-х децентралізованих систем, за цим показником Харківська область також тримає першість”.
Учасники зустрічі поділились досвідом впровадження е-урядування та е-послуг, обговорили питання як зробити більш доступною інформацію про електронні послуги національного та регіонального рівнів, використовуючи ресурси сучасно обладнаних публічних бібліотек; заслухали інформацію по впровадженню е-послуг в 12 районах Харківської області, співробітники яких пройшли навчання в тренінговому центрі.
В червні відбулось засідання обласного Клубу професійного і творчого спілкування директорів ЦБС на тему: „Публічна бібліотека – соціально-комунікативний та інформаційний центр громади”. Керівники бібліотек та гості Клубу з зацікавленням прослухали інформацію „Публічні бібліотеки – мости до електронного урядування” з якою виступила провідний редактор РІЦ „Харківщина” Грайворонська Н.І. Учасники засідання Клубу висловили побажання провести виїзні тренінги для співробітників бібліотек, що не приймали участі у навчанні.

ДОВІДКА

Харківська обласна універсальна наукова бібліотека та партнерська організація Фонд місцевої демократії беруть участь у впровадженні ініціативи “Публічні бібліотеки – мости до е-урядування” відповідно до Національного плану дій у рамках “Партнерства „Відкритий уряд”, затвердженого Кабінетом Міністрів України.
Мета ініціативи: розповсюдження інформації про наявні е-послуги національного і регіонального рівнів, використовуючи ресурси сучасно обладнаних публічних бібліотек, надання практичних навиків отримання послуг різним групам населення – користувачам цих послуг.

 

В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг В Харківській обласній науковій бібліотеці завершились тренінги з е-послуг


Оставить комментарий




Інші матеріали

Що важливіше під час пандемії – права людини чи публічний інтерес
Що важливіше під час пандемії – права людини чи публічний інтерес

Пандемія COVID-19 оголила низку проблем щодо забезпечення прав [Читати далі]

Міністру – все на чистоту
Міністру – все на чистоту

Ось так, прямо в очі сказала Міністру юстиції Павлу Петренко все , [Читати далі]

Представлено результати громадського моніторингу
Представлено результати громадського моніторингу

Київ, Україна (15 березня 2016 року). Майже 85% користувачів [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD