Інформаційна війна між РФ і Україною | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Інформаційна війна між РФ і Україною

DSC_8380Фонд Демократичні ініціативи ім.Ілька Кучеріва(Київ), Фонд місцевої демократії (Харків) та Інформаційний партнер інтернет –видання «Український інтерес» в прес-центрі «Накипело»-Харків, провели прес-конференцію та презентацію Методичних матеріалів
«Підвищення ефективності українських засобів масової інформації, громадського сектору та влади у протидії російській інформаційній агресії»
DSC_8395Під час круглого столу були оприлюднені дані моніторингу 150 інформаційних джерел – інформаційних агентств, преси, блогів, інтернет-ЗМІ, сторінок соцмереж. Представлені результати містили аналіз поточного стану інформаційної війни між Росією та Україною, прогнозів щодо розвитку ситуації в найближчій перспективі, а також рекомендації державним органам влади, громадському сектору та ЗМІ щодо протидії російській інформаційній агресії
DSC_8384 — копияЕксперт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва Сергій Шевченко оприлюднив дані про те, що обидві сторони російсько-українського протистоянні не мають суттєвих переваг у цій інформаційній війні.
Російська пропаганда, не дивлячись на великі матеріальні, медійні та організаційні ресурси, задіяні в інформаційні війні, є неефективною, не здатною дезорієнтувати українську громадську думку, посіяти хаос та зневіру в суспільстві, сформувати ставлення громадян до влади, як до головного ворога.
DSC_8389З іншої сторони, слід констатувати, що в Україні відсутня державна політика, націлена на системне протистояння інформаційній агресії РФ, яка б мала на меті перемогу у цій війні як складової частини гібридної війни.
Головними чинниками наявного стану медіа-поля, присвяченого питанням інформаційної війни РФ проти України, залишаються такі негативні чинники як:
P80222-134711Використання обома сторонами механізмів «м’якого» маніпулювання як прихованого методу формування всього медіа-поля російсько-українського протистояння та його продуктів, внаслідок чого увага громадської думки зосереджується не на цілі, а на «поступовому описанні» предмета, коли мета, результат «процесу» або його «причина» відсовується далеко вперед чи назад, у минуле, і приховується великою кількістю «проміжних етапів», які підміняють саму мету.
P80222-132003Відсутність серед значущих чинників медіа-поля як російських так і українських суб’єктів інформаційної війни (за винятком українських «силовиків» – МО, СБУ, РНБО, ДПСУ, Генеральний штаб, суди, ГПУ).
Ані українські медіа, ані вітчизняна громадська думка вже не чекають від влади зрозумілої та активної стратегії перемоги в інформаційній.
P80222-140848На жаль, суспільний запит на те, що українська парламентська та позапарламентська опозиція запропонує реальну альтернативу владній стратегії інформаційної війни та реформування держави та суспільства який був ще 2-3 місяці тому, не справдився. Внаслідок цього політика із сфери суспільно-корисної діяльності перетворилася в медіа на опис життєдіяльності окремих політиків, скандали та конфлікти в їхньому особистому житті, а імідж самої опозиції в медіа та громадській думці сформувався в медіа під впливом російської тези про «Майдан, як збройним заколот проти законної влади».
В работі прес-конференції взяли участь також Юрій Горбань – експерт Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Ольга Мірошник –директор Фонду місцевої демократії

DSC_8388

DSC_8391

DSC_8393

P80222-131954

P80222-135239

P80222-135323

P80222-135331

P80222-143406

P80222-143421 Проект здійснюється за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди учасників заходу не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.



Оставить комментарий




Інші матеріали

Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?
Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?

15 грудня набуває чинності Закон України «Про адміністративну [Читати далі]

Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану
Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану

Відповідно до чинного виборчого законодавства, протягом 2023-2025 [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень
Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень

Жовтень для місцевої влади на Сході України пройшов у турботах [Читати далі]

Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні
Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні

     Вересень у Східних областях України пройшов у турботах про [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні
Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні

Серпень видався найгарячішим місяцем не тільки в природі, але й [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD