Ольга Мірошник – Принципи community policing | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Ольга Мірошник – Принципи community policing

428_nПрийняла участь у роботі Інвестиційного міжнародного Форуму з кооперації територіальних громад та бізнесу “InCo Forum – 2017″ у Запоріжжі 12 жовтня. Виступила на секції “Посилення спроможності громад” з презентацією “Принципи community policing – налагодження ефективної комунікації поліції та громади (практичне впровадження принципів community policing в громаді Нової Водолаги, Харківської області)319

7765_n
Короткі тези виступу:
В Україні розпочалась реформа сектору цивільної безпеки-поліції. Одним з пріоритетів реформи є встановлення партнерських відносин та налагодження ефективної співпраці між громадами та поліцією на основі концепції та філософії взаємодії поліції з громадами(community policing). Цей пріоритет визначений і в новому законі «Про Національну поліцію»(2015). Основний принцип Концепції взаємодії поліції з громадами є те, що поліція здійснює свою діяльність разом з громадою на благо громади, що відображено в девізі НПУ «Служити і захищати».
Взаємодія поліції з громадою – це філософія, що базується на принципах дотримання і захисту прав людини, прозорості та відкритості. Вона передбачає заохочення поліцейських до відповідального виконання своїх обов’язків, звітування про результати проведеної роботи і відданості своїй справі.
Взаємодія поліції з громадою – це підхід, орієнтований на громаду: ефективність поліцейської діяльності залежить від допомоги та підтримки з боку громади. Прозорі партнерські відносини сприяють зміцненню довіри через взаємодію та діалог. Співпраця між всіма стейкхолдерами (влада, громада, поліція, громадські організації) дозволить запобігати злочинності, розкриттю, злочинів та поліпшить добробут всієї громади23_n

74_o

На сьогодні Об’єднані громади не відчувають себе господарями на своїй території, не знають, як стати розпорядниками ресурсів, якими вони володіють. Через це процвітає корупція, розкрадання земель, лісів та інших спільних ресурсів. У громадян не сформоване відчуття відповідальності за все, що відбувається як на території їх проживання, так і в сфері особистої безпеки. Соціологічне дослідження, яке було проведено ФМД в смт. Нова Водолага та Нововодалазькому районі у травні-червні 2017 року свідчать, що переважна більшість опитаних (71%) в якості головного гаранта безпеки обрали поліцію. В цій ситуації гостро стоять питання як особистої безпеки жителів громади, так і збереження спільної власності, дотримання соціальної справедливості та захисту прав громадян.
4547_o Фонд місцевої демократії вже другий рік працює над проблемою налагодження ефективної комунікації поліції та громади, пропагуючи принципи community policing. Адже тісна співпраця територіальних громад допомагає запобіганню злочинності, розвиває безпечне середовище в громаді, налагоджує діалог різних зацікавлених учасників, сприяє впровадженню підзвітності поліції.
За цей час у Нововодолазькому районі Харківської області проведено більше 50 заходів як освітніх(лекції, тренінги, дискусії) так і комунікативних, з метою налагодження співпраці громади і поліції. Результати та хід проекту детально висвітлюються на сайті ФМД: mirfmd@gmail.com, www.fmd.kh.ua та
Сторінках в FB: https://www.facebook.com/fmdkh/. https://www.facebook.com/miroshnyk
Крім того, ми провели соціологічні дослідження на предмет визначення думки громади щодо відчуття безпеки, довіри поліції, готовності жителів громади брати участь у заходах спільно з поліцією. Проблеми, які назвали жителі ОТГ були в деякій мірі для нас несподіваними. Наприклад, одним з небезпечних моментів є недостатнє освітлення вулиць(або його відсутність), безпека на дорогах, наркоманія та крадіжки.
Постійно проводяться культурно-масові заходи за участю поліції – Велодень, https://www.youtube.com/watch?v=80aPY19xbak ,Кінопоказ фільмів про поліцію на відкритому просторі з подальшим обговоренням та багато іншого
В громаді була створена Діалогова група, в яку ввійшли представники влади, поліції та громади. В результаті роботи ДГ була напрацьована « Програми профілактики злочинності та правопорушень Нововодолазької ОТГ», яка наразі буде запропонована для затвердження на сесію ОТГ. Також була розроблена «Форма публічної звітності поліції перед жителями громади» (Проект обговорювався громадою та був опублікований в ЗМІ).
Ми плануємо і надалі допомагати запроваджувати Програму безпеки та Публічну звітність поліції в громаді Нової Водолаги.
Освітній аспект роботи в громаді:
1. Проведення лекцій для співробітників поліції з захисту прав людини, профілактики наркоманії та алкоголізму, ефективної комунікації, роботи з підлітками, врегулювання конфліктів.
2. Навчання членів Громадських Формувань основам права, особливостям співпраці з поліцією.
3. Підготовка методичних рекомендацій про особливості роботи по взаємодії поліції та громади у сільській місцевості для ефективного процесу організації громадських формувань та активізації громади у допомозі поліції)
Переваги і недоліки взаємодії поліції і громади
Переваги : Більший громадянський контроль за процедурами роботи поліції, що сприяє зниженню злочинності, підтримці порядку і захисту прав людини.
- Незалежні несподівані перевірки центрів утримання під вартою. Надає поліції ресурси і забезпечує основними компонентами для зміцнення довіри між поліцією і громадськістю. Прозорість роботи поліції підвищила ефективність її діяльності. Також росте рівень задоволення своєю роботою серед самих поліцейських, оскільки суспільство визнає високий рівень її виконання.
Недоліки: Ця робота не зводиться до отримання швидких результатів; зміцнення довіри вимагає часу, зусиль і рішучості. Потрібне конструктивне рішення проблеми відмінностей між стратегічними партнерами, їх ролями в системі взаємодії і рівні обміну інформацією.
- Відмінності в роботі і думках між офіцерами поліції, які відповідають за оперативну роботу, і тими, хто відповідає за взаємодію поліції з громадами часто призводили до внутрішньовідомчих непорозумінь. Часто очікування громадськості не завжди задовольняються повністю із-за нестачі ресурсів у поліції і громадського сектора.
Висновки :
Для покращення іміджу поліції в Нововодолазькому районі, потрібно звернути увагу на проблеми, які хвилюють людей:
- незахищеність від свавілля влади, посадовців;
- провал антикорупційних реформ та запобігання корупції (стосовно цих двох проблем опитані відзначили погіршення протягом останнього року),
- незадовільне забезпечення таких прав і свобод громадян, як:
- соціальна справедливість, рівність всіх громадян перед законом, контроль органів законодавчої та виконавчої влади громадянами.
Тобто потрібно акцентувати увагу на здатності поліції захищати людей від свавілля влади, боротися з корупцією, забезпечувати рівність всіх громадян тощо.
Ольга Мірошник, Голова правління Фонду місцевої демократії, Харків
Т. 0501626045, mirfmd@gmail.com.www.fmd.kh.ua
10_n

428_n



Оставить комментарий





Інші матеріали

Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?
Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?

15 грудня набуває чинності Закон України «Про адміністративну [Читати далі]

Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану
Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану

Відповідно до чинного виборчого законодавства, протягом 2023-2025 [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень
Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень

Жовтень для місцевої влади на Сході України пройшов у турботах [Читати далі]

Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні
Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні

     Вересень у Східних областях України пройшов у турботах про [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні
Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні

Серпень видався найгарячішим місяцем не тільки в природі, але й [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD