Регіони України знаходяться на перехідному етапі демократичного розвитку – висновок експертів | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Регіони України знаходяться на перехідному етапі демократичного розвитку – висновок експертів

2

04 ЗМІПрезентація результатів вимірювання Індексу демократичного розвитку областей України відбулася 9 березня в прес-центрі Укрінформу. У рамах проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізовано ГО «Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень» (м. Чернігів) у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів за підтримки National Endowment for Democracy (NED), було проведено комплексне дослідження та в результаті створено загальнонаціональний рейтинг демократичного розвитку областей України.
2
Як зазначив Євген Романенко, Президент Поліського фонду міжнародних та регіональних досліджень, до виконання проекту були залучені представники Асоціації регіональних аналітичних центрів (АРАЦ), а над методологією працювали експерти Центру політико-правових реформ. Вона основана на оригінальній методології Міжнародного інституту демократії та сприяння виборам (International IDEA) та включає аналіз широкого переліку чинників розвитку на регіональному рівні, які були згруповані у 10 блоків. «Основна складність роботи над методологією полягала в тому, що все, що існує в світовій практиці стосується досліджень на національному рівні. І, в першу чергу, вони стосуються якості законодавства, – зазначив Ігор Коліушко, директор Центру політико-правових реформ. – Що стосується цього Індексу, то багато критеріїв тут не придумаєш, бо закони працюють однаково для всіх регіонів».
Саме тому в рамках дослідження проводилось експертне опитування, яке доповнювалося та доопрацьовувалося на основі числових даних та аналізу національних і регіональних джерел вторинних даних (аналітичні доповіді, результати соціологічних досліджень, статистичні дані тощо). Дослідження виконувалося протягом листопада 2016 року – січня 2017 року в 24 областях України за виключенням тимчасово окупованих територій Автономної Республіки Крим, Донецької та Луганської областей.
«За підсумками 2016 року в ТОП-п’ять увійшли Івано-Франківська, Тернопільська, Хмельницька, Сумська, Львівська області, – розповів пан Романенко. – Останніми у рейтингу виявилися Київська, Харківська, Житомирська, Миколаївська та Одеська». Отримані дані свідчать, що всі регіони відносяться до змішаного/перехідного типу з середнім значенням інтегрального показника по Україні на рівні 3,05 за п’ятибальною шкалою. Зокрема, експерт озвучив рейтинги через призму блоків, найвищу експертну оцінку серед яких отримали: “Соціально-економічний стан” (3,25 бали); “Громадська активність і самоорганізація громадян” (3,11); “Міжетнічні та конфесійні відносини” (3,69); “Децентралізація та діяльність органів місцевого самоврядування” (3,13). Низькі оцінки виставлено за блоками “Безпека. Органи правопорядку: поліція та прокуратура” (2,63) та “Корупція” (2,60).
Експерт проекту Олександр Неберикут вважає, що сила цього проекту в тому, що у ньому зібрана величезна кількість експертів, які дотичні до тих тем, які вимірювалися. «Важливо, що оцінювалися не нормативно-правові документи та фактичний стан, а саме практики», – вважає пан Неберикут.
«Для багатьох стало сюрпризом, що за рівнем розвитку демократії Харківська область зайняла 21 місце, – підкреслив Віктор Козоріз, експерт ГО «Фонд місцевої демократії». – Однак є велика різниця у тій політиці, яка проводиться в області та в самому місті. Такий мікс породжує більшою мірою негативні тенденції в галузі демократії». Крім того, представник АРАЦ зазначив, що харківські експерти дуже критично оцінюють ті чи інші процеси, тому важливою була кореляція з соціологічними дослідженнями.
Аналіз результатів, крім всього, показав, що усі адміністративні одиниці української держави достатньо далеко просунулись на шляху побудови конкурентного й плюралістичного політичного режиму, але для наближення до рівня розвитку країн із ліберальною демократією навіть регіонам-лідерам необхідно вирішити цілу низку проблем у більшості сфер, що охоплювались дослідженням.
Результати дослідження дозволили сформувати рекомендації щодо подальших напрямів зміцнення демократичності на місцевому рівні. Серед основних на національному рівні – це продовження обраного курсу реформ (судочинства, прокуратури, правоохоронної системи та децентралізації) з одночасним забезпеченням інституційної підтримки у найбільш проблемних сферах; удосконалення партійного та виборчого законодавства, а також проведення загальнонаціональної антикорупційної кампанії. На місцевому рівні головними задачами названо розбудову регіонального соціального капіталу, орієнтованого на демократичний розвиток, підвищення якості інформаційного простору, активізацію використання інструментів е-демократії тощо.

Захід проводиться в рамках проекту «Сприяння реформам та розвиток підзвітності в регіонах України», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) за підтримки National Endowment for Democracy (NED).



Оставить комментарий




Інші матеріали

Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?
Чи готове місцеве самоврядування до застосування Закону про адмінпроцедуру?

15 грудня набуває чинності Закон України «Про адміністративну [Читати далі]

Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану
Щодо недоцільності проведення виборів під час воєнного стану

Відповідно до чинного виборчого законодавства, протягом 2023-2025 [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень
Ключові події в громадсько-політичному житті Слобожанщини за жовтень

Жовтень для місцевої влади на Сході України пройшов у турботах [Читати далі]

Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні
Події в соціально – політичному житті Сходу Україна у вересні

     Вересень у Східних областях України пройшов у турботах про [Читати далі]

Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні
Ключові події в громадсько-політичному житті Сходу України в серпні

Серпень видався найгарячішим місяцем не тільки в природі, але й [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD