Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу – рух регіонів на шляху до європейського економічного простору | Фонд місцевої демократії
Фонд місцевої демократії
Foundation of Local Democracy,
Kharkiv Ukraine
Фонд місцевої демократії (ФМД) - громадська неприбуткова організація, аналітичний центр(THINK TANKS), метою якого є вплив на економічні, політичні та соціальні процеси в Україні, сприяння місцевому самоврядуванню, проведенню реформ, розвитку громадянського суспільства та демократії

Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу – рух регіонів на шляху до європейського економічного простору

photo  (3)Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу – рух регіонів на шляху до європейського економічного простору

Експерт Фонду місцевої демократії Віктор Каозоріз прийняв участь у конференції «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: три роки на шляху України до єдиного європейського економічного простору», яка відбулася 26 лютого 2018 року в PremierHotelRus. Експерти з регіонів ділилися результатами досліджень євроінтеграційних процесів. Організатором заходу виступив Поліський фонд міжнародних та регіональних досліджень.
photo  (1)Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу є інструментом для порівняльного оцінювання ступеня зближення регіональних економічних систем України, до складу якого входять індикатори глибини торговельно-економічних зв’язків регіону з ЄС та індикатори рівня інституційної підтримки, яку обласні державні адміністрації мають забезпечувати для підтримання євроінтеграційного поступу.
Даний інструмент був розроблений Поліським фондом та застосований у співпраці з Асоціацією регіональних аналітичних центрів для всіх регіонів України.
Під час конференції були презентовані результати розрахунку Індексу Євроінтеграційного Економічного Поступу по Україні та областях за 2014 – 2016 роки. Повний звіт можна завантажити за посиланням: http://pfirs.org/produkti/book/74-ieep-report-2018-final/3-produkti.html
Учасники дослідження порівнювали офіційні статистичні дані за двома субіндексами, що характеризують: поглиблення торговельно-економічних відносин та рівень інституційної підтримки відповідно. У загальному рейтингу перші три місця посіли Чернівецька, Волинська та Тернопільська області відповідно. Лідером Субіндексу глибини торговельно-економічних взаємозв’язків з ЄС стала Волинська область. А першість у розрізі Субіндексу інституційної підтримки євроінтеграційного поступу стала Чернівецька область. Аналітики з регіонів також озвучили динаміку євроінтеграційних процесів в своїх областях. Головний експерт проекту Тетяна Зосименко відзначила, що торговельно-економічні відносини з країнами ЄС стали міцнішими. Також, на її думку, інституційна підтримка процесів з боку обласних адміністрацій була прогресивною, однак залишається слабким місцем.
За словами регіонального експерта проекту Васильченко Галини в Івано-Франківській області (Громадський центр «Ділові ініціативи») Індекс євроінтеграційного поступу на Івано-Франківщині є незадовільним, а Субіндекс інституційного розвитку виглядає ще гірше. «Усі ідеї та документи національного рівня, пов’язані з євроінтеграцією, адміністрацією не використовуються, – запевняє експерт. – Окремі підприємства наслідують європейські стандарти, однак комплексна політика в цьому питанні відсутня». photo  (7)

photo  (10)Саме тому інституційну складову, незважаючи на велику кількість проектів, пані Галина оцінила зі стриманим оптимізмом.
«Якщо після прийняття Угоди про Асоціацію була потужна інформаційна та інституційна підтримка процесів євроінтеграції, особливостей торгівельно-економічних стосунків, посилення експертного потенціалу, то зараз усі регіони вийшли приблизно на один рівень. Харківська ж область у цьому рейтингу посіла 20-ту позицію», – повідомив регіональний експерт проекту від Харківського громадського Фонду місцевої демократії Козоріз Віктор. На думку виступаючого провал інвестиційної політики зумовлений недоброчесними інвестиціями. Однак позитив у даному випадкуексперт вбачає в тому, що у напрямку інституційної підтримки проводиться багато активностей.
Серед інших Рівненська область показала досить цікаву динаміку. Ще у 2015 році цей регіон був аутсайдером цього дослідження, однак упродовж даного дослідницького періоду відбувся відчутний зріст. «Він зумовлений збільшенням експорту в країни ЄС товарів та послуг», – запевняє Кашинський Олександр, регіональний експерт проекту з Острозької міської громадської організації «Школа політичної аналітики «Поліс» (Рівненська область). Також, за його словами, в інституційному плані вагому роль зіграв розвиток зеленого туризму. «Індекс потягнула вниз недостатня інформаційна підтримка», – таким висновком експерт завершив свій виступ.
«Хмельниччина демонструє, хоч і повільну, але позитивну динаміку в показниках експорту та залучених інвестиціях», – зазначив регіональний експерт проекту від громадської організації «Хмельницька ініціатива» Черненко Олег (Хмельницька область). Негативною тенденцією, на його думку, є те, що адміністрація задекларувала розвиток зеленого туризму, однак кроків в цьому напрямку так і не зробила. Інформаційне висвітлення серед іншого також знаходиться на низькому рівні.
На останок експерт та тренер проекту Вдовенко Юрій також поділився порівняльною інформацією про обсяги експорту та імпорту у країнах Східного партнерства (Азейбаржан, Білорусь, Вірменія, Грузія, Молдова, Україна) у торговельно-економічних відносинах з ЄС. За обсягами експорту до ЄС Україна займала впевнені лідерські позиції серед країн СхП протягом 2014-2016 років, а за обсягами імпорту з ЄС Україна лідирувала протягом всього періоду дослідження: 2009 – 2016 рр.
Нагадаємо, що захід було проведено в рамках проекту «Індекс Євроінтеграційного Економічного Поступу: оцінка економічних реформ в регіонах України на шляху до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС», який реалізується Поліським фондом міжнародних та регіональних досліджень (м. Чернігів) у партнерстві з Асоціацією регіональних аналітичних центрів. Реалізація проекту стала можливою в рамках ініціативи «Просування реформ в регіони» Інституту економічних досліджень та політичних консультацій (м. Київ) та «Європейської правди» за сприяння Європейського Союзу (http://ec.europa.eu/europeaid).



Оставить комментарий




Інші матеріали

Реформа децентралізації та МС під час війни
Реформа децентралізації та МС під час війни

76,5% українців і українок вважають, що реформу місцевого [Читати далі]

Дайджест новин у сфері місцевого самоврядування за листопад 2022
Дайджест новин у сфері місцевого самоврядування за листопад 2022

Реформа місцевого самоврядування стала одним із головних [Читати далі]

Місцеве самоврядування в умовах війни – серпень-вересень 2022
Місцеве самоврядування в умовах війни – серпень-вересень 2022

Аналіз новин у сфері місцевого самоврядування та реформи [Читати далі]

Як українські області інтегруються до економіки ЄС
Як українські області інтегруються до економіки ЄС

Презентація результатів розрахунку Індексу євроінтеграційного [Читати далі]

Євроінтеграційні процеси – рекомендації для влади
Євроінтеграційні процеси – рекомендації для влади

Сьогодні, 19.05.2021. у Харківському прес-клубі презентовано [Читати далі]

Розділи

  • МС (187)
  • ГС (202)
  • Зверніть увагу (81)
  • Блог (30)
  • Моніторинг видачі віз (2007-2012) (6)
  • Адміністративні послуги (61)
  • Адміністративні послуги. Харків (91)
  • Європейська інтеграція (30)
  • Конкурси (8)
  • Бібліоміст (6)
  • Культура діалогу (69)
  • Діалоги заради миру (27)
  • Новини (330)
  • Статті (69)
  • Видання ФМД (23)

Olga Miroshnyk, Head Foundation of Local Democracy
12, Movchanovskyi vyizd, Office 13 Kharkiv, Ukraine 61001
Phone: +380501626045
E-mail: mirfmd@gmail.com, Web-site: www.fmd.kh.ua Facebook: FMD